söndag

God morgon! Eller ja, god förmiddag. Men ni vet hur det är när man varit ute och druckit billig alkohol kvällen innan - dagen efter blir liksom liiite förskjuten. Men skoj var det, ATT det var! Jag träffade alla fösare och utövade trevliga lekar och annat kul.

Men herregud vad studenter förväntas dricka! ALLT handlar om alkohol, allt alkoholrelaterat är accepterat! Jag vet inte om det har med mina erfarenheter att göra - men jag kan ställa mig lite frågande till det hela. Att dricka sig full kvällen innan en föreläsning och släntra in lagom till första pausen, det är liksom okej. När jag läste en av de där "Hej och välkommen till studentlivet"-broschyrerna jag fick när jag började plugga så slogs jag av att jag som student förväntas dricka. Under någon sådan här Vett och etikett-kolumn så stod det "Se till att du hinner nyktra till innan du anländer till salstentan" Eller något i den stilen...
Behöver jag kommentera?

Det är inte det att jag är upprörd och emot detta, men jag tycker att det är ganska extremt.

Nu sitter jag och lyssnar på radiogudstjänst, tydligen.
Så nu är jag förlåten också...

Btw! Kors i taket vad jag ÄLSKAR Shakiras nya låt!
när jag trodde jag var klar

Phu, just nu har jag så mycket att skriva om att jag inte riktigt vet var jag ska börja eller om jag ens orkar ta upp allt. Jag har haft fullt upp med flytten - som INTE gick så fort och smidigt som jag planerat att den skulle göra! Jag skulle som bekant ha flyttat i måndags. Den dagen började lovande med att jag tappade min mobil i toaletten. Så en massa viktig tid gick åt till att prata med försäkringsbolaget.
Jag kunde alltså inte ringa bovärden och få ut min nyckel, inte bara för att jag inte hade någon telefon, utan för att jag inte visste hur fort det skulle gå för mig och pappa att lasta in alla sakerna i släpkärran som han hyrt. När han kom så bar vi ner sängen sedan ringde jag bovärden. Han hade telefontid till klockan 16.00 och nu var klockan 16.20. Då började jag gråta. Vi bar upp sängen igen och jag sov hemma hos mamma och pappa av ren rädsla för mig själv.

I tisdags så åkte jag tre vändor ut till Hosjö i min lilla bil och flyttade kartonger.
I onsdags flyttade jag kartonger och städade hela lägenheten (jag fick lite oväderlig hjälp av Maria!) and I'm telling you: NEVER AGAIN! Fy fan vad jobbigt det är att städa ur en trea!
Sen kom i alla fall pappa, mamma och Kim och bar ut alla sakerna och körde dem till nya lyan.

And here I am!

Just nu är jag inne i en sådan period då jag blir rädd så fort det ringer eller kommer ett sms, eftersom jag är livrädd att jag har glömt att göra något.


Du liv

Snart flyttar jag, jag letar efter ord som kan beskriva hur de senaste veckorna varit. Mest så känns det som att jag vaknat upp efter ett år i halvkoma, det är nu snart ett år sedan min älskade farfar dog, lite över ett år sedan en person i min närhet gjorde ett livsstilsbytre som i allra högsta grad påverkar mig. Ungefär ett år sedan jag träffade en av de vänner som jag nu umgås allra mest med. Jag har växt, hårdnat och landat i något nytt.
Nu när jag flyttar till Hosjö så börjar en ny era och eran på Barbros gränd - med alla fester, inneboende, Ben & Jerrys-kvällar och andra upptåg går i graven. Nu ska jag koncenterera mig på skolan, sluta gråta över gamla krigsskador och sorger och be my own wind keeper, och allt det där andra som ensamma människor roar sig med för att förneka att de saknar sällskap. Fast det gör då rakt inte jag, jag har världens finaste vänner!

Idag träffade jag en äldre man på busshållsplatsen, han stod och orerade över att han tyckte att busstidtabellen var krånglig att läsa. 
"Det står ju 11.15! Men inte kom det någon buss då inte! Och vad fan står 'pv' för?"
Jag:"Det är ju bara att läsa här nere - titta, det betyder att den bussen inte börjar gå innan den 22 augusti. Ser du, här nere."
"...Jag tycker det är förfärligt krångligt ändå, för oss som inte åker buss så ofta"
Sen började vi föra en konversation som senare mynnade ut i att han berättade att han hellre drack en grogg ensam än gick på krogen, men han var noga att poängtera att han var nykter ungefär tre veckor i taget - sen rätt var det var så tog han en grogg, om han kände för det. Han var ännu mer noga med att poängtera att det var viktigt att hålla sig till principerna när man var ensam. Annars föll man. Sedan berättade han om sin son som aldrig hälsade på och inte hade ringt på länge. Men han sade att det kan ha varit så att sonen ringt när mobilen varit avstängd, den är ju det ibland.

Sedan kom bussen och mannen gick in i en diskussion med den stackars busschauffören som INTE skrivit den - enligt mig - fullt förståeliga tidtabellen. Det var så tydligt att han gjorde det bara för att få prata lite med någon.

Jag tänkte på det här med rädsla idag, när jag gick i mellanstadiet så blev jag rädd för Marilyn Mansons musikvideos och liveframträdanden att jag valde att titta bort. Ni vet när man egentligen har passerat den där åldern då man gör sådant. Nu ser jag tillbaka och konstaterar att jag inte längre är rädd för musiker som klär ut sig för att skrämmas. Istället blir jag äcklad och rädd för sånt som du inte ska vara rädd för, sånt som vi ska acceptera och ta del av. Som när människor visar en total ignorans för hur andra lever, jag kan inte låta bli att bli rädd när jag inte vet om det är ett skämt eller om det är allvar. Eller om det är både och eller samma sak?
Jag blir rädd när jag inte visar civilcurage och står upp för sådant jag tycker är viktigt, eftersom jag fruktar inför hur världen kommer se ut om alla var som jag.

Klockan är 22.13 på en lördagkväll och jag sitter i ett mörkt rum med en soffa, en tv och en dator i!

Jag ska nog sova nu. Puss och kram!


långt ifrån idealet

Usch, ibland börjar jag fundera på det här med mitt karriärval. Jag såg nyss en dokumentär om en lärare som jobbade på en högstadieskola där det fanns stora problem med elever med ofullständiga betyg och ständiga konflikter mellan lärare och elever. Tillslut ringde läraren till sin gamla lärare, som nu var i pensionsåldern. Denne kom till skolan och försökte bringa ordning. Han använde sig av den gamla skolans okomplicerade disciplin - inga tuggummin, inga kepsar i klassrummet. Det fungerade bra, för det mesta, eleverna kände sig trygga med hans självklara auktoritetsroll, det fanns ingen tvekan om att det var HAN som var läraren och dikterade villkoren. Jag beundrar denna självklara auktoritet, det handlar inte om att trycka ner eleverna eller utöva självhävdelse via sin maktposition. Det handlar om att eleverna - för att kunna studera mitt i all förvirring - behöver någon som guidar och stöttar. Det mest imponerande var när den gamle mannen satt på tunnelbanan och killen snett mitt emot lade upp fötterna på sätet. Med ett tydligt "Ta ner fötterna därifrån!" och en hand på hans ben så fick han killen att flytta benen.

Det är här jag börjar tvivla. Jag skulle inte våga säga något sådant, jag skulle sitta och sura över hur respektlöst den här killen beter sig - och jag skulle skämmas för att jag inte sade något. Så feg är jag. I söndags morse så gick jag hem genom stan, och vid en blomlåda står tre ungdomar (kanske till och med i min ålder!). Jag hörde att de sade "vänta, nu kommer det någon." när jag kom och när jag kom närmare såg jag att massor av blommor var uppryckta ur lådan och låg i en stor jordhög bredvid.
Jag blev jätteirriterad men tänkte att jag har ju faktiskt inte sett dem göra något, jag kan ju inte bara anklaga dem för något jag tror de har gjort. Så jag snörpte på munnen och gick vidare.
När jag gick in genom min port så såg jag att de stannade vid nästa blomlåda och såg efter mig.

Och där inne i trapphuset stod jag och var arg så jag kokade. På dem för att de står för själviskhet och ett beteende som säger "Jag har rätt att göra vad som helst när jag känner för det, att andra får lida för det skiter jag i" - och på mig själv för att jag står för det jag hatar mest. Rädsla och passivitet.

Som lärare kan jag ju inte vara rädd för mina elever!

 Jag ska börja äta anabola, så jag får muskler och förlorar empatin - jag ska bli hård och skoningslös.

Sju dagar per år, och idag.

Åh dessa ljuva dagar av små vuxenbestyr och kaffepauser! Jag håller på och flyttar ut till Hosjö nu, och jag säger som jag alltid har gjort: Det är tur att man glömmer bort hur fruktansvärt äckeltråkigt det är att flytta, annars hade man aldrig flyttat! idag har jag tagit tag i lite pappersarbete (det vill säga, satt in papper i pärmen eftersom jag äntligen hittade hålslagaren när jag packade ur en byrålåda. HURRA!) jag har även varit till kopparstaden, nästan i onödan. Just nu är jag lite irriterad på att jag inte får tag på han som har lägenheten nu, han sade att jag skulle få börja flytta in den 23:e - nu tänkte jag fråga om jag får börja flytta in några dagar tidigare. Men han svarar inte!

Jag har i alla fall hunnit med att bli månadsstödjare åt Rädda Barnen också, jajjemänn! Jag tycker liksom att femtio kronor i månaden är helt okej för att bibehålla sin plats i himlen. jag skänker ju dessutom pengar till Amnesty varje månad också, även där femtio kronor. Jag var så nöjd med min bedrift att jag tyckte jag förtjänade lite nya kläder inför skolstarten, Så jag gick in på HM och hittade jättefina kläder. Sedan gick jag till myrorna och köpte lite böcker. Jag har blivit besatt vid att ha gamla klassiker hemma, så idag kom jag över bland annat Vilhelm Mobergs "Rid Inatt" och Selma Lagerlöfs "körkarlen, banlyst". Det känns likom bra att ha de böckerna i bokhyllan. Pretto, jag vet.

Snart ska jag hem till Kim och firat att han har fått ett till jobb! Och JAG ska få välja film! (det händer inte speciellt sällan att jag får göra det, men ändå!)

Kolla det här förresten! Sedan kan ni ha lite ångest för att ni inte varit på Medeltidsveckan.
Hemma!

NU ÄR JAG HEMMAAAA! Klart ni har saknat mig. Jag har haft bästa veckan på hela året. Dagarna har varit fulla med marknadshäng, fika på mysiga caféer och Jauvet-teater (SISTA ÅRET! så sorgligt att de ska lägga av). Kvällarna kontrade med en ständig ström av vin och Wisby Kloster-öl i trevliga människors sällskap och ackompanjerat av mäktiga slagverk och skrikande säckpipor. 

Jag hann med att göra nästan allt jag ville göra. Jag, Karin, Gustav och Maria (mina tre själar) delade sovsal med en underbar kör som heter Patriarkus och ett lika angenämt band som heter Kalabalik.
Det går nog inte riktigt att förklara hur underbart jag haft det. Det måste upplevas.


When I grow up

WOHOOOO! Här är jag, högst levande och allmänt pepp. Det har varit dött ett tag - jag vet. Men man blir så äckligt opepp när man sitter 40 minuter med ett inlägg och sen inte kan publicera det för att den äckliga nätverkskabeln glappar. Det är äckligt och jag gillar inte äckliga saker. Det vore ju en sak om det sparades i arkivet, men det gör det inte - för blogg.se är äckligt.

Nu är jag i alla fall hos Karin i Värnamo, jag lyckades hämta ut mina biljetter utan något problem alls. Jag hade helt klart väntat mig att biljettautomaten skulle "säga" (jag vet, de pratar ju inte. Men ni fattar vad jag menar.) "NäheduElinJernberg! Inte får du hämta ut några biljetter här inte." Det gjorde den inte och jag ville nästan kyssa den. Fast då hade nog den gamla tanten med den paisley-möstrade sjaletten sprungit fram och sprayat pepparspray i ansiktet på mig. Såna där konstiga typer är ju drogade, det vet man ju (hade hon tänkt om mig alltså!)...

Ha det bra och håll inte andan till dess jag skriver nästa gång, det kan nämligen dröja!


RSS 2.0