I've been waiting on my own, to long.

Just nu vill jag byta liv med Anna Anka. Då skulle jag lägga mig vid min pol, göra några knipövningar och skita högaktligen i vad folk tyckte om mig. Vad enkelt och skönt det skulle vara!
Nu sitter jag här och blickar ut över ett bord fullt med räkningar (betalda, tack och lov), går jag ut i köket kan jag lyssna på min uppgivna, ekande röst i det sorgligt tomma kylskåpet.

Hade jag varit Anna så hade jag sagt "Fuck you!" och beställt en ceasarsallad med extra mycket parmesanost pch krutonger.

Men jag är inte Anna Anka. Jag är en 21-årig student som tar fullt studielån för att kunna plugga fem år för att utöva ett yrke som har lika hög status som parkeringsvakt.
Jag pluggar så mycket jag orkar för att hänga med i ett ämne jag - efter bara två veckor - ligger efter i.

Jag har precis haft mens för andra gången denna månad. Min kropps sätt att säga "Fuck you!".

Just nu vill jag bara krypa ihop i min säng och lukta på en av farfars gamla skjortor - och intala mig att de efter flera tvättar fortfarande luktar som honom.
Fast det gör de inte. De luktar tvättmedel och torkrum som egentligen är ett förråd.

Jag var bara inte gjord för denna dag.The promise

Och inget blir så brustet som vid pianot
Men allt är inte till för att repareras
den gråa parian i mitt sinne tackar för att hon får finnas till
sida vid sida ler vi och tackar för oss
För allt som inte blev som det skulle, för allt som är som det alltid har varit
och för allt jag ser i hennes ögonTyp, engagemang...

Jag vet inte om det är rätt av mig, men jag tycker att föräldrar ska anstränga sig för att se till deras barn får en sund världsbild. Idag ska jag på en föreläsning som heter "Föräldrar emellan". Såhär står det om föreläsningen:

"Ett sätt att stärka föräldrars makt i ett samhälle där kommersiella och massmediala krafter allt mer manipulerar våra barns och ungdomars behov och beteende. Vi är fristående från kommun och skola och förbehåller oss rätten att ha ett kritiskt perspektiv på skolans och samhällets utveckling"

Jag hoppas att det kommer vara smockat med folk. Jag förutsätter att det kommer vara det. Ja, jag vet att det är jobbigt att vara förälder, att man som förälder möter tips, krav, måsten och förväntningar hela tiden - Men jag tycker att om man skaffar barn så har man inte råd att luta sig tillbaka och undvika att engagera sig i den samhälleliga utveklingen. Tvärtom så måste man vara steget före och fungera som en mentor.

Jaja, nog om det. Nu ska Oskis och jag gå och köpa pizza.


Du'e'fö'fet fö'o'träna!

Tror ni man känner sig som en sådan där sund hurtbulle när man måste avbryta ett BodyCombat-pass efter tjugo minuter för att det känns som att maginnehållet vill använda munnen som nödutgång?...
Jag gjorde i alla fall inte det.
Här har man liksom laddat hela dagen för att gå och banka skiten ur sin egen spegelbild, och så blir man avbruten av några finska pinnar och lite kaffe!
Jag som hade laddat med en bra lunch, så kom mamma och Liza och fikade - vad ska jag säga? Jag är inte den som spottar på kakfatet. Jag borde ju ha lärt mig att man inte äter kakor och dricker kaffe 75 minuter innan ett konditionspass!

Sen mötte jag Ludde och vi gick hem till mig och Oskis och tittade på Håkan Hellström-Dvd:n från P&L -09. Magisk.
Sen övrtalade jag de andra (Kim, Oskar och Ludde) att vi skulle titta på Saw 3. Efter ca tjugo minuter så övertalade jag dem att stänga av filmen - den var bara osmaklig!
Så vi tittade på Texas chainsaw massacre istället, jag vill inte påstå att den var mer smakfull, men de tvingades inte att sticka ner händerna i syra i alla fall.


Akta dig för mig, jag är en hycklare!

Min vän Mikaela har skrivit ett himla bra blogginlägg som handlar om hur vi människor resonerar som att vi måste leva våra liv enligt "allt eller inget-teorin" som går ut på att du antingen är miljöbov eller totalprimitivist. Eller det allra värsta därimellan: Hycklare!
Till exempel: "Jag köper mina kläder på second-hand för att slippa bidra till onödig konsumtion, och så köper jag närproducerade matvaror."
"Jaha, men du du flyger utomlands minst en gång om året din hycklare! Hur jäkla miljövänligt är det då, borde inte du åka tåg, du som är så himla miljövänlig?"

Nä, då är det enklare att löpa linan ut och konsummera så mycket man bara kan, åka bil till brevlådan slänga metallskrot och elektronik i skogen, mata torsken med p-piller och endast köpa matvaror som fraktats minst 87692000 mil. Då är det mycket lättare att leva som man lär, och tänk hur ärligt och "ohycklande" det är också!


Ytligt bjäffs...

Ett ord som används alldeles för sällan - med tanke på sin breda innebörd - är ordet "hjärtlig". Vilken underbar komplimang det är egentligen! När man är hjärtlig så är man varm, inbjudande och vänlig i största allmänhet.

Jag har köpt världens bästa grej som jag bara måste tipsa om. Jag har köpt ett hårserum (som en olja för håret) som man kan ha i både blött och torrt hår - innan man stylar det. Jag som har blivit VÄLDIGT blond på VÄLDIGT kort tid kan behöva fjäska lite extra för mina traumatiserade hårstrån. Detta fungerar på alla hårtyper utom de med tjockt, glansigt hår som lätt blir fett. Orofluido.God natt!


Agnus Dei

En dag då man rymmer från sin egen övervakning, tar en promenad och tittar på saker man normalt sett går förbi. En sådan dag hade jag i torsdags. En dag att andas, glädjas, tänka, finnas.

Jag gick in i stora kopparbergs kyrka och tände ett ljus för älskade farfar. Där såg jag böneboken/gästboken, en bok full av så mycket lidande, vädjande, hopp och glädje att den skapat en egen aura. Där såg jag en liten vädjan skriven med stora ojämna bokstäver:
"Snälla gud lägg en del av ditt hjärta i alla"

Det blir inte så mycket renare än en bön skriven av ett barn...

Jag blir alltid religiös när jag är i kyrkor

I en Elins utopi

Jag måste dela med mig av en sak idag. Jag har skrivit en argumenterande text som jag är sådär barnsligt supernöjd med, och eftersom att denna blogg är gjord för mina texter så känns det ganska bra att visa upp den:

Om alla tänkte som jag så skulle det inte finnas någon ondska!

Eller?

 

Jag minns när jag var sexton år – sexton år och allvetande! Du kunde fråga mig vad som helst, jag visste svaret, jag visste vad som var rätt och fel och framförallt – jag visste vad som var gott och vad som var ont. 

 Den plats och de situationer som framkallar dessa minnen är min VFU-skola och dess lektioner. Det är här jag märker hur långt jag kommit i mina omvärderingar av ”de stora frågorna” till exempel religion, genusfrågor, etik och moral. De personer som får mig att inse detta är eleverna.  Jag märker hur de krampaktigt håller fast vid sina åsikter och värderingar, jag ser trotset i deras blickar när läraren försöker presentera dem för nya synsätt.

Det får mig att börja fundera över skolans betydelse för dessa elever. Ska vi – när vi märker att en elev skapat sig en åsikt inom ett ämne – backa och sluta diskutera? Vad ska vi diskutera och hur ska vi diskutera det? 

Att tro att elevernas hjärnor bara är öppna när de är i skolan, är fåfängt. Det samhälle vi lever i idag är långt ifrån isolerat och Du kommer varje dag i kontakt med människor som tycker och lever annorlunda än vad Du gör. Därför tycker jag att det är oerhört viktigt att skolan förbereder eleverna på detta. Inte bara genom att berätta att muslimer inte äter fläsk, att veganer inte äter några som hels animaliska produkter eller att Jehovas vittnen inte lämnar eller tar emot blod. Utan även genom att berätta varför och uppmuntra eleverna till att söka sig till informationen för att där bilda sig en åsikt. Det är viktigt att skolan fungerar som en nyanserad motpol till den världsbild som eleverna tar del av hemma. Det är inte konstigt att många ungdomar idag är förvirrade över vad de ska tro och tycka, när de ser på Efterlyst hemma, där många av gärningsmännen är invandrare, och hör pappa säga ”Klart som fan att det var en blatte, sådana där har ingenting här att göra!”. för att sedan komma till skolan och ta dela av ett ”nollrasismprojekt” där man ska lära sig att ta del av, och acceptera främmande kulturer.

Det jag vill slå ett slag för är att ge eleverna ett universalverktyg som går ut på att ständigt ifrågasätta vart informationen kommer ifrån och på det sättet ifrågasätta sina egna åsikter. Det finns en figur som Pär Sund visade under en av sina föreläsningar i hållbar utveckling, figuren ser ut såhär:  Kunskap  → Attityd → Beteende

Med detta menar han att den kunskap vi får inom ett ämne blir avgörande för vår attityd till det, vilket i sin tur påverkar hur vi beter oss. Jag anser att skolan tar för lite hänsyn till kopplingen mellan dessa tre ting. Eller kanske är det så att vi glömmer bort hur mycket de faktiskt påverkar varandra. Nyckeln till en hållbar utveckling och en nyanserad kunskapskälla är att ta del av åsikter från de som tänker annorlunda än Du. För att konkretisera min teori ska jag ge ett exempel på hur många av de diskussioner vi möter varje dag kan se ut.

   Man hör ofta människor säga saker som ”Hur kan de göra så? Förstår de inte hur idiotiskt det är? De är ju dumma i huvudet…” man ifrågasätter andra människors sätt att tänka, men lutar sig sedan tillbaka med slutsatsen att de människor de diskuterar agerat på ett sätt som är oacceptabelt - att de inte är kapabla att ta sunda beslut för de är ”dumma i huvudet”. Jag ska försöka göra detta överskådligt genom att benämna grupperna. Vi kan kalla gruppen som ifrågasätter för G1 och den grupp som blir ifrågasatt för G2. G1 tar sig friheten att bestämma vad som är rätt i den frågan man diskuterar, eftersom samtliga i diskussionen har samma åsikt. De tar sig dessutom rätten att insinuera att G2 agerat på ett visst sätt trots att de vet att det är fel, under det att de använder frågeställningen ”Hur kan de göra så? Förstår de inte hur idiotiskt det är?”. Här visar de total oförståelse över att G2 kommer från andra värderingar, prioriteringar och tankesätt.

G1 behöver inte ens diskutera rätt eller fel i denna fråga, varför? Jo, för att de allihop har samma tankesätt, alltså vet de att samtliga medlemmar i G1 håller med. Vänder vi på detta, alltså väljer att se hela diskussionen från G2:s synvinkel, med deras värderingar och utgångsläge, så kommer vi nog märka att de tänker på samma sätt, fast de vänder sig mot G1.

Jag anser även att det inte bara är skolans uppgift att ta ansvar för att ungdomars ställningstagande tar form på ett hänsynstagande och kunskapsgrundande sätt, min dröm vore att även föräldrar och vänner tar en ifrågasättande roll när man märker att någon har en alltför onyanserad åsikt.  Jag förstår att man inte kan ta del av alla synvinklar, åsikter och erfarenheter innan man skapar sig en åsikt, men det är inte heller ett nederlag att erkänna för sig själv och andra att man har för lite kunskap för att påstå sig veta hur det verkligen ligger till. Det handlar om ödmjukheten att luta sig tillbaka och säga ”Ja, i den här frågan så har jag inte kunskap nog att påstå att jag vet sanningen, men den bild jag har fått hittills pekar på att…”

Om fler människor var medvetna om hur deras kunskapsbas påverkade deras attityd och därigenom deras beteende, så skulle vi bli mer medvetna om vilken verkan dessa tre ting har när vi för över våra åsikter till andra människor. Det är dags att inse att världen ser ut som den gör för att alla människor är olika och att Jag – som en av drygt sex miljarder människor – inte kan ta rätten att bestämma hur sanningen ser ut.

Slut

Detta är min hjärtefråga. Det är på grund av detta som jag vill bli lärare. För det finns få saker som gör mig så ledsen som att se människor blunda och gå förbi varandra.


Update

Okej, föreläsning idag. Sedan hem och äta lite, jag har som mål att jag ska skriva färdigt min argumenterande text innan jag går till jobbet. Ja, sedan ska jag väl helt enkelt till jobbet. Det var länge sedan jag jobbade nu, känns det som i alla fall... Det är nästan så att jag ser fram emot det lite.

Sedan när jag kommer hem så blir det nog lite mer pluggande. Sedan får jag ÄNTLIGEN sätta mig och läsa
"Hanteringen av odöda", som är så otäck så att jag inte vill läsa den, men så spännande att jag inte kan sluta! Läs den inte.

Igår och idag har jag haft träningsvärken från helvetet! Jag har träningsvärk överallt utom i vaderna... Det ni. Dä blir något till sommar'n dä!

Välkommen till Gökboet!

Hej hopp, whoppee-dee-doo osv...!
Igår var jag på mitt första träningspass sedan, ja sedan högstadiet kändes det som (egentligen var det ca 1,5 år sedan jag tränade). Ett enkelt trettio minuter långt Corepass..

Core
Core som betyder kärna syftar på att man tränar upp kroppens kärnparti som är ryggen och magen. Det är mycket viktigt för vår kroppshållning och balans.
Under 30 minuter tränar vi styrka och stabilitet i dessa muskler som hjälper oss att orka sitta eller stå upprätt hela dagarna. Övningar som kan förekomma är ex. crunches, sit ups och rygglyft kombinerat med funktionella övningar som övar balans och stabilitet.
Passet kan med fördel kombineras med andra gruppträningsaktiviteter. Du arbetar alltid efter dina egna förutsättningar.

Det var sådär lagom jobbigt, innan så trodde jag att jag skulle falla i koma av utmattning. Eller ja, det visste jag att jag inte skulle göra, men jag tänkte "bäst att ställa in sig på att man kommer kollapsa, så blir jag positivt överraskad sedan!"... Och det blev jag.

När jag steg innanför dörren hemma så möttes jag av Per Gessles smöriga stämma, han höll precis på att slutföra sin paradlåt "Kung av sand". Jag kände att något var i görningen, vred huvudet åt höger och möts av Kim och Oskar, iklädda kalsonger och förkläden, tända ljus i hela köket. Pojkarna lagade mat.

Kvällen i övrigt blev ganska lugn, vi tittade på film och jag fick mina ostbågar, som jag tjatat om hela veckan. Kim och Oskar drack - ganska mycket - öl...
Natten blev dock inte lika harmonisk. Jag gick och lade mig vid elvatiden, eftersom jag skulle upp och träna tidigt på förmiddagen dagen efter (idag). Efter att ha sovit någon timme så vaknar jag av att oskar kommer och lägger sig brediv mig, och fnittrar. Jag behövde inte vänta länge innan Kim gjorde detsamma...
"Men vafaaan... GÅÅÅÅÅÅ!"
"Tihi, nej..."
"Men lämna mig ifreee'rååå!"
"Va inte så hatisk Jernis!"
"Men GÅÅÅÅÅÅÅ!"

Jag samlade mina superwoman-krafter och knuffade ner Kim från sängen
" *falsettgnäll*...Men ajeee, " (Han lät precis som ett litet barn)

De reste sig upp och vinglade ut.

Imorse klagade Kim på att han hade ont. Jag njöt eftersom att jag tyckte att han förtjänade det (han hade ramlat in i elementet när jag knuffade honom).

Sen gick jag på BodyBalance.

BodyBalance
I bodybalance tränar du styrka, balans och smidighet med rörelser från bland annat yoga och pilates. Rörelserna görs till följsam musik. Om du är intresserad av att stärka dina mag- och ryggmuskler samt förbättra din smidighet och balans, då är bodybalance passet för dig. Upplägget är detsamma varje gång vilket gör det lätt att lära sig rörelserna. Vid regelbunden träning kommer du att förbättra din koncentrationsförmåga, din mentala närvaro, din kroppskontroll och din balans.
Du kommer att må bättre helt enkelt.

Jag kommer att ha träningsverk imorgon och i övermorgon. Akta're gosse!Sing us a song, young pianoman.

Imorgon ska jag träffa gänget; Jonas Persson, Sandra Björk, Oskar Jansson kanske till och med Michaela Sjöstrand... Jag kan inte riktigt bestämma ifall vi är coola eller patetiska!

Funderar på att gå och leverera lite blod också...

Jaja, detta är lite av dagens låt liksom:


My winter

Jag har alltid så svårt att veta hur jag ska börja mina blogginlägg. De kommer på något sätt att spegla hela det första stycket av texten. Idag kan jag börja med någon av följande fraser:
" Åh, dessa underbara dagar av inre harmoni"
"Gråten är nära när jag tänker på lyckan jag känner över att se mitt liv från toppen av tornet."
eller
"Lyckan i att befinna sig i den sinnesstämmning som jag gör just nu, ligger i att veta att det kommer bli ännu bättre!"

Ni kan få välja själv hur det ska börja, jag tänker bara fortsätta...

För äntligen känner jag att jag hittat de tågräls som kommer föra mig mot något konstruktivt, eller snarare harmoniskt. Min KBT-terapi har gett mig en plats där jag kan arbeta med den emotionella smörja som hindrar mig från att koncentrera mig på allt annat och -  herregud mina älskade vänner - jag tror faktiskt att jag kommer klara av det! Jag har äntligen börjat njuta av att ha kontroll över mina studier, för jag har äntligen funnit ro till att kunna koncentrera mig på dem. För första gången känns det som att jag inte bara kommer att överleva, utan faktiskt leva och utvecklas!

Älskade, älskade farfar, du min förebild och pelare. Saknaden efter dig blir större och större, men samtidigt lättare och vackrare att erfara!

Imorgon ska jag börja träna, så att jag får en kropp som utstrålar samma hälsa som min sinnesstämmning gör!


RSS 2.0